Page 1 of 7

Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Sun Dec 25 2011 18:29
by Mikko Lahtinen
Kysellään nyt Miyazakin parhaita. Kolmea omasta mielestään parasta voi äänestää. Valitsin tuohon vain pitkien animaatioiden ohjaukset, mutta jos välttämättä haluaa äänestää jotakin muuta, niin sillekin löytyy vaihtoehto. Uusin on laitettu mukaan hieman ennakoivasti. Ketjuun ovat toki tervetulleita myös kommentit Miyazakin elokuvista ja muistakin Studio Ghiblin tuotannoista.

Itse en äänestä vielä. Hankin vähän aikaa sitten lähes kaikki kokoelmasta toistaiseksi puuttuneet Miyazakin elokuvat ja muitakin Ghibli-tuotantoja, ja aloitin viime yönä eräänlaisen Ghibli päivässä -maratonin, joka jatkunee seuraavat pari viikkoa. The Castle of Cagliostro jäi vieläkin uupumaan hyllystä tosin. Osa näistä toki on nähty aiemminkin, mutta moni odottaa ensimmäistä katselua. Uusinnatkin ovat ihan paikallaan ainakin parhaimpien kohdalla, sillä vähän vaikeaa niihin on kyllästyä. Ehkäpä osaan parin viikon päästä laittaa päivitetyn kärkikolmikon. Tällä hetkellä sinne kuuluisi ainakin Spirited Away, ja eiköhän se paikkansa onnistu säilyttämään.

Yleisemmin noista Miyazakin ja Ghiblin elokuvista voisi sanoa, että kyllä minulla toimii tuollainen positiivinen söpöily loistavasti. Eivät ne kaikki kultaa ole, mutta huonoinkin nähty Ghiblin tuotos on ollut ihan kohtalainen. Hyvälle tuulelle noita katsoessa yleensä tulee. Jos mietitään koko perheelle sopivia elokuvia, niin useimmat näistä ovat siinä sarjassa todella kovia. Harmi vain, että moni on niin rajoittunut animaatioiden suhteen.

No, tämä projekti lähti käyntiin seuraavasti:

Nausicaä of the Valley of the Wind (1984)

Noin tuhat vuotta nykyisen sivilisaation romahtamisen jälkeen eletään kovin toisenlaisessa maailmassa. Ihmiset ahtaalle laittava saastemeri leviää jatkuvasti. Luontoa ja metsiä suojelevat jättikokoisiksi kasvaneet hyönteiset ovat myös törmäyskurssilla ihmisten kanssa. Tämän hyvän lisäksi ihmiskunnan rippeet näkevät silti parhaaksi käydä vielä sotia keskenäänkin, aivan kuin ei ongelmia muuten riittäisi. Tuulen Laaksossa kuitenkin yritetään elää ympäristöystävällisesti kasveja ja eläimiä kunnioittaen.

Tarinan sankari on nuori prinsessa Nausicaä, jolla on poikkeuksellisen suuri arvostus kaikkea elämää kohtaan. Monien pelkkänä pahana näkemät hyönteisetkin kuuluvat hänen suojelukseensa. Koko yhteisöä uhkaava ulkopuolelta saapuva valtataistelu pakottaa kuitenkin hänetkin toimimaan arvojaan vastaan.

Elokuvan maailma on ihastuttavan monipuolinen ja rikkaalla mielikuvituksella rakennettu. Tuulen Laakso näyttää varsin viehättävältä paikalta asua, varsinkin saastuneen, aution ja paikoin kovin synkän ympäröivän maailman keskellä. Elokuva ei kuitenkaan ole pahemmin pinnastaan riippuvainen, vaan sydän löytyy hahmoista. Varsinkin päähahmo on todella pidettävä tapaus, kuten nämä Miyazakin sankarittaret yleensäkin. Kyllä tätäkin katsellessa silmät kostuivat useammassakin kohdassa.

Kyseessä on Hayao Miyazakin toinen pitkä elokuva, joka samalla oli sittemmin suurempaan suosioon nousseen Studio Ghiblin ensimmäinen tuotanto. Studion debyytti onkin läes täydellinen avaus vuosikymmenien menestystaipaleelle. Söpöilylle tai vihreille arvoille allergisten kannattaa varmaan jättää katsomatta, mutta muiden kohdalla asia lienee toinen. Varsin koskettava ja vauhdikaskin ekoseikkailu positiivisella asenteella. Jos hyvän mielen elokuvista puhutaan, niin tämä on sillä listalla erittäin korkealla. Ehdottomasti parhaita tänä vuonna katsomiani elokuvia, hieno elämys.

Image Image

Image Image

Illalla vuorossa sitten tuo Laputa: Castle in the Sky.

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Sun Dec 25 2011 22:45
by Member-X
Ghibleistä vain Kiki's Delivery Service on näkemättä. Oma top 3:

Spirited Away (2001)
Ponyo on the Cliff by the Sea (2008)
My Neighbor Totoro (1988)

Spirited Away ja Ponyo ovat ihan rinta rinnan. Kolmas tila meni Totorolle, mutta se olisi myös voinut mennä The Castle of Cagliostrolle.
Tosin suosikki Ghiblini ei ole Miyazaki vaan Takahatan Grave of Fire Flies.

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Sun Dec 25 2011 22:57
by Mikko Lahtinen
Member-X wrote:Tosin suosikki Ghiblini ei ole Miyazaki vaan Takahatan Grave of Fire Flies.
Itsekin pidän tästä paljon, mutta noiden Miyazakin parhaiden positiivisuus miellyttää enemmän. Tuo on kuitenkin tarkoitus katsella tässä uudelleen.

Millaisia nuo Takahatan uudemmat ovat tasoltaan? Pom Poko ja My Neighbors the Yamadas lienevät hieman kevyempiä. Molemmista löytyy suomijulkaisu, mutta hinnat ovat vielä turhan ylhäällä, jotta nuo ehtisivät tähän projektiin.

The Castle of Cagliostro meni kuitenkin tilaukseen Discshopilta. Tulee sitten katseltua kaikki Miyazakin pitkät ohjaukset ilman suurempia taukoja.

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Mon Dec 26 2011 12:46
by mertsi
Mikko Lahtinen wrote:
Millaisia nuo Takahatan uudemmat ovat tasoltaan? Pom Poko
Pom Pokoa ei voi luonnehtia kokonaisuutena mitenkään kevyeksi. Vaikka laulua ja tanssia metsän väellä riittääkin, niin kyse on lopulta kahden kulttuurin yhteentörmäyksestä jossa toisen on väistyttävä. Taistelua, kuolemaa, ekologista sanomaa sekä pesukarhujen kivespusseja joiden symboliikka meni ainakin minulla vähän ohi.

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Tue Dec 27 2011 18:34
by Mikko Lahtinen
Ääh, parin viimeisen vuorokauden sähkökatkot yrittivät hyydyttää tämän Ghibli-jutun heti alkuunsa, mutta nyt jatkuu.

Laputa: castle in the Sky (1986)

Eletään eräänlaista 1800-luvun loppupuolta, jossa mennyt ja tulevaisuus yhdistyvät mielenkiintoisella tavalla. Pazu on nuori poika, joka työskentelee kaivosapulaisena. Eräänä päivänä hän näkee Sheetan leijailevan taivaalta, ja vie tämän kotiinsa. Sheetan perässä on kuitenkin joukko ilmarosvoja, armeija sekä salaisen palvelun agentteja. Kaikkien yhteisenä tavoitteena on tarunomainen taivaalla leijuva linna. Laputaan päästäkseen nuori kaksikko joutuu kohtaamaan joukon erilaisia pulmia ja vaaroja.

Tuohon edelliseen katseluun verrattuna tämä on huomattavasti toiminnallisempi seikkailuelokuva. Sellaiseksi se onkin varsin onnistunut tapaus. Kovin pitkiä aikoja ei jakseta samoissa maisemissa jumittaa. Matka käy läpi kaivoskaupungin, maan uumenten ja halki taivaiden kohti leijuvaa utopiaa. Takaa-ajoja ja taisteluita käydään näissä kaikissa, välillä varsin veikeiden laitteiden avulla.

Animaation suhteen tämä on hieman parempi kuin Nausicaä of the Valley of the Wind. Erilaiset taustat ja laitteet ovat mielestäni selvästi yksityiskohtaisempia. Yleisilmeeltään kyseessä on värikkäämpi tapaus. Melko rikasta mielikuvituksen tykitystä tämäkin on. Viimeisen kolmanneksen aikana vilahtavat edellisestä elokuvasta tutut kettuoravat ilahduttivat yös.

Vaikka tämä onkin teknisesti parempi suoritus ja vauhdikkaampi, niin itse kyllä laitan tuon ekoseikkailun tämän edelle. Ehkäpä siinä oli vähän enemmän sydäntä mukana... No, sympaattisia tapauksia nämäkin hahmot ovat. Pääparin lisäksi robotit jäivät erityisesti mieleen. Yksinäistä puutarharobottia katsellessa tuli haikean positiivinen olo. Joe Hisaishi on jälleen tehnyt miellyttävän musiikin. Tuli elokuvan jälkeen katsottua levyltä löytyvä lyhyt making of, jossa hän mainitsee, että kovin moni ihminen pitää nykyään sellaista musiikkia jollakin tavalla nolona. No, itse en ainakaan kiusaantunut sitä kuunnellessani, oikeastaan päinvastoin. Ei aivan heti tule mieleen kovin montaa yhtä viihdyttävää ja vauhdikasta animaatioseikkailua. Erinomainen elokuva tämäkin, mutta ei kuitenkaan edusta mielestäni sitä lajia, jonka Miyazaki taitaa parhaiten.

Image Image Image

Image Image Image

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Wed Dec 28 2011 10:37
by Mikko Lahtinen
My Neighbor Totoro (1988)

Kusakaben perheen kolme neljäsosaa muuttaa maaseudulle vuosia tyhjillään olleeseen ja hieman heikkoon kuntoon päässeeseen taloon. Toisaalta kaunis ja rauhallinen ympäristö ystävällisine naapureineen paikkaa talon mahdollisia puutteita. Nuoret sisarukset tutustuvat innolla uuteen elinpiiriinsä, samoin lähiympäristön erikoisemmat ystävät tulevat vähitellen tutuiksi.

Vanhemmalla tytöllä (Satsuki) on koulukiireitä ja muuta yleistä ohjelmaa enemmän, joten maailma avautuu yleensä nuoremman (Mei) silmien kautta hänen ihmetellessään lähimetsän pensasonkaloita ja jäljittäessään eriskummallisia otuksia. Elokuvan kauniit kuvat herättävät tämän seikkailun hienosti henkiin. Vihreyttä hehkuva ympäristö piristää näin ankean sadetalven keskellä. Myös lähimaastoa kansoittavat erilaiset vipeltäjät ovat varsin sympaattisia tapauksia.

Ensimmäisen katselun perusteella olin syystä tai toisesta mieltänyt tämän vähemmän merkittäväksi Miyazakin elokuvaksi, mutta nyt pitää korjata mielipidettä jonkin verran. Tai ehkä tunnevammaisuuteni suhteen on tapahtunut jonkin verran edistystä. No, joka tapauksessa kyseessä on varsin sydämellinen ja kaunis tarina. Miyazakille ehkä hieman epätavallisen lyhytkestoinen elokuva pitää hyvin otteessaan onnistuen tuomaan katsojan silmien eteen maailman sellaisena ihastuttavana ja innostavana paikkana kuin elokuvan nuoret päähenkilöt sen kokevat. Minua myös miellyttää tässäkin elokuvassa vahvasti mukana kulkeva arvostus ympäristöä ja luontoa kohtaan. Kyllä tämänkin pariin varmaan tulee mielellään palattua tulevaisuudessa. Elokuvan hehkuttaminen erinomaiseksi lämminhenkiseksi hyvää mieltä tuottavaksi tapaukseksi lienee Miyazakin kohdalla hieman kulunutta, mutta jos nyt tämän kerran vielä ainakin.

Heh, alkaa tuntua siltä, että kärkikolmikon arpomisesta tulee hankalaa...

Image Image Image

Image Image Image

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Wed Dec 28 2011 12:51
by Member-X
Mikko Lahtinen wrote:
Member-X wrote:Tosin suosikki Ghiblini ei ole Miyazaki vaan Takahatan Grave of Fire Flies.
Itsekin pidän tästä paljon, mutta noiden Miyazakin parhaiden positiivisuus miellyttää enemmän. Tuo on kuitenkin tarkoitus katsella tässä uudelleen.

Millaisia nuo Takahatan uudemmat ovat tasoltaan? Pom Poko ja My Neighbors the Yamadas lienevät hieman kevyempiä. Molemmista löytyy suomijulkaisu, mutta hinnat ovat vielä turhan ylhäällä, jotta nuo ehtisivät tähän projektiin.

The Castle of Cagliostro meni kuitenkin tilaukseen Discshopilta. Tulee sitten katseltua kaikki Miyazakin pitkät ohjaukset ilman suurempia taukoja.
Yamadas on näkemättä, mutta Pom Poko on nähty ja on mielestäni vähän sekava. Ei juoneltaan vaan tunnelmaltaan. Siinä on laulua, tanssia ja kommellusta, mutta myös hyvinkin vakavia aiheita. Karvaelikot eivät olleet järin mukavia, tuntuivat jotenkin väkinäisiltä ja vihaisilta. Niin kuin Peku tuossa sanoi, meni vähän ohi.

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Wed Dec 28 2011 14:28
by Dogsoldier78
Kaksi yllä mainituista vasta nähtynä, neljä taitaa kaiken kaikkiaan löytyä hyllystä. Tekisi mieli kyllä katsoa näitä mutta ei vaan koskaan tunnu olevan oikeanlaista fiilistä... :confused: äänestellä kun tulee katsottua näitä enemmän. Mononokelle ääni ainakin tulisi annettua. Taitaa olla ainoa anime joka on tullut katsottua kahteen kertaan.

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Wed Dec 28 2011 16:28
by Invictus
En oo yhtään Miyazakia nähnyt... :toldso:

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Wed Dec 28 2011 16:55
by Mikko Lahtinen
Dogsoldier78 wrote:Kaksi yllä mainituista vasta nähtynä, neljä taitaa kaiken kaikkiaan löytyä hyllystä. Tekisi mieli kyllä katsoa näitä mutta ei vaan koskaan tunnu olevan oikeanlaista fiilistä... :confused:
Eikö näin joulunaikaan tuollainen lämminhenkinen meno sopisi hyvin?
Invictus wrote:En oo yhtään Miyazakia nähnyt... :toldso:
Jostakin syystä tämä ei onnistunut yllättämään yhtään...

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Wed Dec 28 2011 21:47
by rautapuoli
Porco Rosso oli lapsosena helvetin tylsä juttu ja Naapurini Totoro taas aivan kamala. Muka mielikuvituksellinen höpö höpö-sekoilu, joka vain hämmensi huonolla tavalla ja ärsytti. Porco Rosso kiinnostaisi nähdä kylläkin nyt aikuisena enkä yhtään ihmettelisi jos, vaikka pitäisinkin siitä. Kaverilta lainasin kerran Spirited Awayn ja laitoin lätyn koneeseen. Jo valikot alkoivat vituttamaan suunnattomasti. Sitten katselin traikut ja ne vituttivat kahta kauheammin. Jäipä leffa katsomatta. Ehkä hitusen epäreilu tapa suhtautua leffaan pelkkien pätkien perusteella, mutta niiden tehtävä olisi saada miut kiinnostumaan ja vaikutus olikin täydellisen päinvastainen. Japanilainen piirrostyyli on yksi syy miksi nämä eivät jaksa innostaa pätkääkään. Eihän nää onneksi ole Pokemon-tyyliä, mutta siltikin jotenkin niin sieluttoman oloista aivan kuten Disney-piirretyt.

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Wed Dec 28 2011 22:51
by Singapore Sling
En oo tykännyt yhdestäkään, minkä oon nähnyt. Naapurini Totoro on heikoin näkemäni: sen joutui jättään kesken.

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Thu Dec 29 2011 0:46
by Mikko Lahtinen
Heh, itse taas pidän kaikista näkemistäni Miyazakin elokuvista. No, ei hänkään mikään kaikkia miellyttämään pystyvä ihmemies ole.

Kiki's Delivery Service (1989)

Edellisen Miyazaki-elokuvan metsäiset maisemat vaihtuvat nyt pienemmän kaupungin vilkkeeseen. 13-vuotias noitaharjoittelija Kiki on tullut koulutuksensa siihen vaiheeseen, jossa pitää viettää vuosi omillaan. Niinpä hän lähtee lentämään kohti kaupunkia vähäinen omaisuus kyydissään. Toki kissakaveri Jiji seuraa mukana. Alku uudessa paikassa ei ole aivan niin helppo kuin voisi toivoa, mutta melko nopeasti reipas pikkunoita työllistää itsensä lentävänä lähettinä ja tapaa uusia tuttavuuksia.

Tavallaan jatketaan My Neighbor Totoro -elokuvan linjoilla. Pari sitä edeltänyttä oli jossakin määrin väkivaltaisia ja enemmän toimintaan painottuvia tapauksia. Nämä kaksi taas käytännössä täysin vailla sitä puolta. Voisi kai kutsua eräänlaisiksi kasvutarinoiksi. Kuitenkaan pelkiksi lastenelokuviksi en menisi näitä luokittelemaan. Sopivat ihan mainiosti vanhemmillekin. Vaikka Kiki's Delivery Service saattaakin lähtökohtaisesti olla vähemmän todellisessa maailmassa kiinni, niin kuitenkin My Neighbor Totoro menee tässä mielessä kirkkaasti ohi. Siinä missä edellisen elokuvan sisarukset kokevat varsin erikoisia seikkailuja, niin Kiki on melko tavallinen nuori erikoiskyvyistään huolimatta ja hänen elämänsä jokseenkin arkisempaa.

Myös näistä edellä mainituista syistä johtuen elämys jää jokseenkin laimeammaksi kuin nuo kolme edellistä katseltua Miyazakin elokuvaa. Tämä ei omaa esimerkiksi Spirited Away ja My Neighbor Totoro -elokuvien sydäntä, eikä oikein pärjää viihdyttävyydessä tuolle Laputa: Castle in the Sky -elokuvalle. Kyllä tätäkin katsellessa aika kuluu erinomaisesti, mutta siinä missä moni Miyazakin elokuva sisältää useampiakin herkistäviä tai muuten ikimuistoisia hetkiä, niin tässä ne ovat harvemmassa. Musiikkikaan ei kuulu Miyazakin ja Hisaishin yhteistyön parhaimpiin. Myös ympäristöteemat jäävät vähemmälle. Eivät ne tietenkään jokaisessa elokuvassa välttämättömiä olekaan, mutta noissa muissa ovat kuitenkin lisänneet katselunautintoa omalla kohdalla. Toki veikeitä eläimiä löytyy tästäkin, erityisesti Jiji on varsin sympaattinen tapaus. En nyt tiedä, putoaako Kiki's Delivery Service aivan Miyazaki-listani viimeiseksi, mutta on kuitenkin selvästi lähempänä häntäpäätä kuin kärkeä. Valituksista huolimatta tämäkin on toki huomattavasti parempi kuin suurin osa muista näkemistäni saman lajityypin teoksista. Kyllä tämänkin varmaan mielellään uusii sopivan ajan koittaessa.

Image Image Image

Image Image Image

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Thu Dec 29 2011 11:28
by Cloud
rautapuoli wrote:Porco Rosso oli lapsosena helvetin tylsä juttu ja Naapurini Totoro taas aivan kamala. Muka mielikuvituksellinen höpö höpö-sekoilu, joka vain hämmensi huonolla tavalla ja ärsytti. Porco Rosso kiinnostaisi nähdä kylläkin nyt aikuisena enkä yhtään ihmettelisi jos, vaikka pitäisinkin siitä. Kaverilta lainasin kerran Spirited Awayn ja laitoin lätyn koneeseen. Jo valikot alkoivat vituttamaan suunnattomasti. Sitten katselin traikut ja ne vituttivat kahta kauheammin. Jäipä leffa katsomatta. Ehkä hitusen epäreilu tapa suhtautua leffaan pelkkien pätkien perusteella, mutta niiden tehtävä olisi saada miut kiinnostumaan ja vaikutus olikin täydellisen päinvastainen. Japanilainen piirrostyyli on yksi syy miksi nämä eivät jaksa innostaa pätkääkään. Eihän nää onneksi ole Pokemon-tyyliä, mutta siltikin jotenkin niin sieluttoman oloista aivan kuten Disney-piirretyt.
:palm:

Mitkähän on sitten niitä sielukkaita piirrettyjä? Miyazakin animeita kuitenkin ihan yleisesti pidetään nimenomaan sellaisina.

Re: Hayao Miyazakin parhaat + Studio Ghibli

Posted: Thu Dec 29 2011 12:00
by Invictus
Mulla on rautiksen kanssa vähän sama juttu, japanilainen piirrostyyli ei kertakaikkiaan oikein innosta ja mun on vaikea kuvitella, että nää jotenkin onnistuis koskettamaan. Tulikärpästen haudan katsoin justiin sen takia, että moni siitä selitti kuinka koskettava se on mutta noh.. Se oli ihan ok mutta ei se saanut mua mitenkään valtoihinsa. Tarkoitus on joskus antaa näille Miyazakin leffoille mahdollisuus mutta toisaalta on niin paljon kiinnostavampaa materiaalia maailmassa, että saa nähdä kuinka käy.

Vanhat Disneyt taas on kaikkea muuta kuin sieluttomia, vaikka en mikään Disney-fanikaan ole. Sen sijaan nämä nykyiset tietokoneanimaatiot jättävät aika kylmäksi, vaikk hyvin tehtyjä ja hauskoja ovatkin.